Diabetes
Diabetes Mellitus is een stofwisselingsziekte waarbij de glucoseregulatie is verstoord. Er bestaan 2 hoofdvarianten: Diabetes type 1 en type 2.
Diabetes type 1:
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het afweersysteem van het eigen lichaam het probleem heeft veroorzaakt.
Normaal ruimt het afweersysteem alleen schadelijke indringers op in het lichaam. Bij type 1 heeft het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline maken aangevallen en zijn deze cellen zo beschadigd dat ze geen insuline meer maken. Mensen met type 1 moeten zichzelf insuline inspuiten, meestal een paar keer per dag.
Diabetes type 2:
Diabetes type 2 kennen veel mensen onder de naam ‘suikerziekte.’ Bij mensen met diabetes type 2 is teveel suiker in het bloed aanwezig. Dit suiker wordt ook wel bloedsuiker of glucose genoemd.
Glucose is de belangrijkste brandstof voor het lichaam. Met diabetes type 2 maakt Het lichaam niet genoeg insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de lichaamscellen kan komen. De insuline die wel wordt aangemaakt werkt echter niet goed.
Overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging spelen, naast genetische aanleg, een belangrijke rol in het tekortschieten van de insulineproductie en het ontstaan hiervan.
Fysio Topfit biedt het Beweegprogramma Diabetes aan. Voor wie is dat geschikt?
Het beweegprogramma is bedoeld voor mensen met diabetes type 2 of pre-diabetes en gemotiveerd zijn om een actieve leefstijl te ontwikkelen waarin lichaamsbeweging en gebalanceerde voeding kernthema’s zijn. Het beweegprogramma wordt verzorgd door onze fysiotherapeuten, die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van mensen met diabetes type 2.
Inhoud van het programma
Het beweegprogramma duurt twaalf weken. U traint twee maal per week in onze fitnessruimte, onder begeleiding van onze therapeuten. Tijdens het programma hebt u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:
Intake
Tijdens de intake bij de fysiotherapeut vullen jullie samen een aantal vragenlijsten in en worden er een aantal testen gedaan om je conditie en bewegingservaring te beoordelen.
Voedingsadvies
Voor voedingsadviezen wordt een aparte afspraak gemaakt met de diëtist.
Fysio fitness
Met behulp van de fitnessapparaten werkt u onder begeleiding van uw fysiotherapeut aan het verbeteren van spierkracht (krachttraining) en uw uithoudingsvermogen (duurtraining). De opbouw is geleidelijk en wordt aangepast aan je fysieke mogelijkheden.
Evaluatie en advies
Na twaalf weken worden de resultaten met u besproken en kijkt uw fysiotherapeut welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is. Op basis daarvan krijgt u advies over een persoonlijk beweegprogramma waarmee u uw fitheid en gezondheidswinst zelf op peil kunt houden.
Kosten
De fysiotherapeutische behandeling/beweegprogramma wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Onze Diabetes specialisten:
Meerdere therapeuten zijn Diabetes specialist